SHV – Steenkolen Handels-Vereeniging

Steenkolen Handels-Vereeniging, opa en bitterballen

Tijdens mijn zoektocht naar grote bedrijven en investeerders achter de bitterballen van de lopende band en andere fabriekssnacks (zie Bitterballen zakelijk) kwam ik uit bij het moederbedrijf van NPM Capital, de overkoepelende eigenaar van Royaan en dus de bezitter van onder andere Patisserie Kwekkeboom en Van Dobben; de Steenkolen Handels-Vereeniging. SHV Holdings. Het grootste familiebedrijf van Nederland dat eigendom is van de familie Fentener van Vlissingen.

SHV
Op de foto hieronder een bijeenkomst van de Steenkolen Handels-Vereeniging. De kalende meneer, tweede van links, is mijn opa, Jan Jacobs. Rechts naast hem, de lange man, is Frits Fentener van Vlissingen. Rechts naast Fentener van Vlissingen staat zijn andere rechterhand en directeur professor Barend Pruijt.Steenkolen Handels-Vereeniging - SHVFentener van Vlissingen
De broers Fentener van Vlissingen, professor Pruijt en mijn opa ontwikkelden eind jaren zestig naar Amerikaans model zelfbedieningsgroothandel Makro. De eerste vestiging, in Amsterdam-Duivendrecht staat om de hoek van mijn huidige woon- en verblijfplaats. In de Makro vindt u heden ten dage een oneindig lange vriezer, gevuld met vele merken bitterballen. De cirkel is dus rond. Michael Boerop met bitterballen in de MakroIk lach overigens wel op de bovenstaande foto, maar ik kreeg ook een brok in de keel, toen ik in de Makro bij het enorme segment met bitterballen poseerde met een doos Select Horeca, het huismerk van de Makro. Hopelijk is opa een beetje trots op mij.

Steenkolen Handels-Vereeniging - SHVEen vergadering van de Steenkolen Handels-Vereeniging, de SHV. ‘Geen bitterballen?’ Zal mijn opa, op de foto boven, met de hand onder zijn kin, dat hebben gedacht? Ik kan het hem helaas niet meer vragen.

NPM Capital
Het blijft een mooi toeval dat ik een boek heb geschreven over de Snack der Snacks en het SHV-vehikel NPM Capital tegenwoordig eigenaar is van Patisserie Kwekkeboom en Van Dobben.Steenkolen Handels-Vereeniging - SHV - Fentener van VlissingenDit gegeven had mijn grootvader, op de bovenstaande plaat, gezeten tussen Frits Fentener van Vlissingen en de heer Gulcher, die ook op het terrein Buitenplaats Rustenhove van de familie Fentener van Vlissingen woonde en secretaris van de directie was, ook niet kunnen denken. Rond 1969, de tijd dat de foto werd afgedrukt, kwam ik ter wereld. Helaas overleed hij anderhalf jaar later.In memorian Jan Teunis JacobsZuid-Amerika
n 1998 verkocht de SHV hun Makro-vestigingen in Nederland aan de Duitse Metro Group. De Steenkolen Handels-Vereeniging richtte zich met Makro vervolgens vol op de andere kant van de wereld. In Zuid-Amerika groeit de Makro nog steeds. SHV exploiteert in dat werelddeel 161 Makro-zelfbedieningsgroothandels. De winkels zijn verdeeld over Argentinië, Venezuela, Brazilië, Colombia en Peru.
Ik heb nog niet kunnen ontdekken of de Makro-winkels in Zuid-Amerika bitterballen verkopen. In de tijd dat ik in Venezuela woonde kon ik ze nergens kopen en ben ze dus zelf gaan maken.