Oliebollen zelf maken bakken recept oud en en nieuw nieuwjaar oudjaarZelf oliebollen bakken

Oliebollen kopen we vaak bij een gebakkraam of we bakken het met een mix uit een pak. Hoe maak je oliebollen zelf?
Heel eenvoudig en snel met ons recept. Je hoeft trouwens echt niet tot oudjaar te wachten, want een oliebol is het hele jaar door lekker!

Op deze pagina vind je het recept voor 20 heerlijk knapperige, zelfgemaakte oliebollen.Oliebollen zelf maken - Recept - IngrediëntenIngrediënten oliebollen
300 gram bloem
250 ml halfvolle melk
Snufje zout
1 zakje gedroogde gist = 7 gram
1 eetlepel suiker
1 ei
Poedersuiker, om lekker te strooien
+/- 2 liter zonnebloemolie (om te frituren)
Extra: 150 gram rozijnen, krenten, gekonfijte vruchten, sukade.

Recept oliebollen
Doe 100 ml melk in een kommetje, met de gist erbij, de suiker en het zout. Beetje roeren en 10 min. laten staan.Gist oliebollen bakken rijzenWil je er krenten, rozijnen in de oliebol, spoel deze dan af en laat een half uurtje weken. Gekonfijte vruchten, gehakte sukade vinden sommige mensen ook lekker.Rozijnen oliebollenWeeg 300 gram bloem af en maak een kuiltje in het midden. Voeg het gistmengsel, 150 ml melk en het ei aan de bloem toe. Roer het mengsel goed door elkaar. Leg een theedoek over de bak met beslag en laat een uur staan.

Na het uur meng je, als je wilt, de krenten, rozijnen en andere zaken die je lekker vindt door het beslag.

Oliebollen frituren
Giet de zonnebloemolie in een pan, geschikt om te frituren. Verhit de olie tot 175 graden. Doe een stukje brood in de olie om te zien of de 175 graden zijn bereikt. Bruist het brood, dan is de olie goed. Zakt het direct, dan is het nog te koud. Is het heel snel bruin, dan is de olie te heet.Brood oliebollenDompel twee eetlepels kort in de olie. Waarom? Dan glijd het beslag makkelijker van de lepels af en krijg je bollen in plaats van hele, leuke vreemde vormen. Een optie is ook om een ijsschep te gebruiken, zo’n knijper. Ook even in de olie dompelen en het beslag glijdt zo je pan in.
Hoe maak je oliebollen?Met de twee eetlepels neem je wat beslag (zoveel als je wilt) en laat het in de olie zakken. Hou de olie goed op temperatuur.

Na 6 tot 8 minuten zijn de oliebollen bruin en knapperig.Een oliebol kan altijd! Veel plezier een eet smakelijk!Oliebollen zelf maken - Recept

Video: Recept oliebollen maken


>> Bekijk de video op YouTube