Hoe maak je oliebollen

Zelf de lekkerste oliebollen bakken

Hoe maak je oliebollen? Meestal kopen we oliebollen we voor Oud en Nieuw vaak bij een gebakkraam. Maar bak de oliebol ook eens zelf. Het is makkelijker dan je denkt. Ik heb een eenvoudig recept gemaakt.

Geschiedenis van de oliebol

De geschiedenis van de oliebol gaat ver terug naar verschillende tradities en culturen over de hele wereld. De gefrituurde deegballen, beignets of donuts, hebben overal ter wereld hun eigen variaties. In Nederland worden ze traditioneel gegeten tijdens Oud en Nieuw en op kermisattracties.Oliebollen

Egypte

De oudste bekende vorm van gefrituurd deeg bedekt met honing en kruiden dateert uit het oude Egypte, waar deegballen werden gemaakt en in olie gebakken.

Globi

De Romeinen hadden hun eigen versie van gefrituurde deegwaren, die ze “globi” noemden. Deze gefrituurde ballen werden besprenkeld met honing en werden vaak gegeten tijdens feestelijke gelegenheden.

Oliebollen

In de middeleeuwen verspreidde het concept van gefrituurd deeg zich door heel Europa. In Nederland werden deze gefrituurde lekkernijen bekend als “oliebollen.” Ze werden vooral populair tijdens de wintermaanden en werden vaak gegeten tijdens het carnaval en andere feestdagen.
OliebolGouden Eeuw
Tijdens de Gouden Eeuw in Nederland werden oliebollen steeds populairder en werden ze vaak gegeten op oudejaarsavond. In sommige regio’s werden ze “oliekoeken” genoemd.

Kermis

In de 19e eeuw werden oliebollen vaak bereid en verkocht door straatventers op kermissen en jaarmarkten. Ze werden gevuld met krenten en rozijnen en waren populair bij mensen van alle leeftijden.

Oud en Nieuw

Oliebollen worden nog steeds beschouwd als een traditionele Nederlandse lekkernij, maar natuurlijk ook met name geassocieerd met Oud en Nieuw. Ze zijn er in verschillende varianten, zoals met rozijnen en krenten en met diverse vullingen en smaken, zoals room, en ze worden vaak geserveerd met poedersuiker bestrooid bovenop.

Culinaire traditie

De oliebol heeft een rijke geschiedenis en is door de eeuwen heen veranderd, maar het blijft een geliefd gerecht dat net als de bitterbal deel uitmaakt van de Nederlandse culinaire traditie, omdat het een speciale plaats inneemt tijdens feestelijke gelegenheden.

Eenvoudig recept

We hebben op deze pagina een simpel basisrecept. maar je hoeft trouwens echt niet tot oudjaar te wachten, want een oliebol is het hele jaar door lekker!

Tot slot, vind je dus op deze pagina het recept en een handige video voor 20 heerlijk knapperige, zelfgemaakte oliebollen voor een heerlijke Oudejaarsavond.

Oliebollen zelf maken recept

Oliebollen maken

Dit is een simpel basisrecept om zelf oliebollen te maken
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Gang: Borrelhapje
Keuken: Hollands
Trefwoord: Oliebollen, Recept
Porties: 20 oliebollen
calorieën: 150kcal
Auteur: Michael Boerop

Equipment

 • 1 pan - om te frituren
 • 2 flessen zonnebloemolie - ongeveer 1,5 tot 2 liter

Ingrediënten

 • 300 gram bloem
 • 250 ml halfvolle melk
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 zakje gist - 7 gram
 • 1 snufje zout
 • 150 gram rozijnen - Is optioneel. Je kunt ook gekonfijte vruchten, krenten of sukade gebruiken
 • 1 bus poedersuiker

Instructies

 • Recept oliebollen
  Doe 100 ml melk in een kommetje, met de gist erbij, de suiker en het zout. Beetje roeren en 10 min. laten staan.
  Ingrediënten oliebollen
 • Weken
  Wil je er krenten, rozijnen in de oliebol, spoel deze dan af en laat een half uurtje weken. Gekonfijte vruchten, gehakte sukade vinden sommige mensen ook lekker.
  Rozijnen krenten gekonfijte vruchten sukade
 • Afwegen
  Weeg 300 gram bloem af en maak een kuiltje in het midden. Voeg het gistmengsel, 150 ml melk en het ei aan de bloem toe. Roer het mengsel goed door elkaar. Leg een theedoek over de bak met beslag en laat een uur staan.
 • Rozijnen en krenten
  Na het uur meng je, als je wilt, de krenten, rozijnen en andere zaken die je lekker vindt door het beslag.
 • Oliebollen bakken
  Giet de zonnebloemolie in een pan, geschikt om te frituren. Verhit de olie tot 175 graden. Doe een stukje brood in de olie om te zien of de 175 graden zijn bereikt. Bruist het brood, dan is de olie goed. Zakt het direct, dan is het nog te koud. Is het heel snel bruin, dan is de olie te heet.
 • Dompelen
  Dompel twee eetlepels kort in water. Waarom? Dan glijd het beslag makkelijker van de lepels af en krijg je bollen in plaats van hele, leuke vreemde vormen. Een optie is ook om een ijsschep te gebruiken, zo’n knijper. Ook even in water dompelen en het beslag glijdt zo je pan in.
  Oliebollen bakken pan
 • Eetlepels
  Met de twee eetlepels neem je wat beslag (zoveel als je wilt) en laat het in de olie zakken. Hou de olie goed op temperatuur. Hoe meer beslag je als een bol in de olie laat glijden, goed groter de oliebollen worden.
 • Klaar
  De oliebollen draaien vanzelf in de pan. Een grappig gezicht, als de bollen zich omdraaien. Na 6 tot 8 minuten zijn de oliebollen bruin en knapperig. Als beide kanten van de oliebol goudbruin gekleurd zijn, zijn je zelfgemaakte oliebollen klaar. Een oliebol kan altijd! Veel plezier een eet smakelijk én een fijne jaarwisseling!
  Zelf gemaakte oliebollen

Nutrition

Calories: 150kcal
Leuk dat je mijn site bezoektKen je onze pagina over Airfryer snacks?

Video oliebollen maken

Omdat zelf de maken lekkernijen zo eenvoudig is, maar ook leuk om te doen, heb ik een video gemaakt met het antwoord op de vraag: Hoe maak je oliebollen?

Video zelf oliebollen maken

Recept zelf bitterballen maken
Eenvoudige recept om zelf bitterballen te maken.
Ga naar recept
Zelf Bitterballen maken recept