Hoe maak je oliebollen

Oliebollen zelf maken bakken recept oud en en nieuw nieuwjaar oudjaarZelf de lekkerste oliebollen bakken

Hoe maak je oliebollen zelf? Oliebollen kopen we voor Oud en Nieuw vaak bij een gebakkraam. Maar bak ze ook eens zelf. Het is makkelijker dan je denkt en snel klaar. Ik heb een eenvoudig recept gemaakt.

Basisrecept
Het is dus heel simpel met ons basisrecept. Je hoeft trouwens echt niet tot oudjaar te wachten, want een oliebol is het hele jaar door lekker!

Op deze pagina vind je het recept voor 20 heerlijk knapperige, zelfgemaakte oliebollen voor een heerlijke Oudejaarsavond.
Oliebollen zelf maken - Recept - IngrediëntenIngrediënten oliebollen
300 gram bloem
250 ml halfvolle melk
1 eetlepel suiker
Snufje zout
1 zakje gedroogde gist = 7 gram
1 ei
Poedersuiker, om lekker te strooien
+/- 2 liter zonnebloemolie (om te frituren)
Extra: 150 gram rozijnen, krenten, gekonfijte vruchten, sukade.

Recept oliebollen
Doe 100 ml melk in een kommetje, met de gist erbij, de suiker en het zout. Beetje roeren en 10 min. laten staan.Gist oliebollen bakken rijzenWil je er krenten, rozijnen in de oliebol, spoel deze dan af en laat een half uurtje weken. Gekonfijte vruchten, gehakte sukade vinden sommige mensen ook lekker.Rozijnen oliebollenAfwegen
Weeg 300 gram bloem af en maak een kuiltje in het midden. Voeg het gistmengsel, 150 ml melk en het ei aan de bloem toe. Roer het mengsel goed door elkaar. Leg een theedoek over de bak met beslag en laat een uur staan.

Rozijnen en krenten
Na het uur meng je, als je wilt, de krenten, rozijnen en andere zaken die je lekker vindt door het beslag.

Oliebollen frituren
Giet de zonnebloemolie in een pan, geschikt om te frituren. Verhit de olie tot 175 graden. Doe een stukje brood in de olie om te zien of de 175 graden zijn bereikt. Bruist het brood, dan is de olie goed. Zakt het direct, dan is het nog te koud. Is het heel snel bruin, dan is de olie te heet.Brood oliebollenDompelen
Dompel twee eetlepels kort in water. Waarom? Dan glijd het beslag makkelijker van de lepels af en krijg je bollen in plaats van hele, leuke vreemde vormen. Een optie is ook om een ijsschep te gebruiken, zo’n knijper. Ook even in water dompelen en het beslag glijdt zo je pan in.
Hoe maak je oliebollen?Eetlepels
Met de twee eetlepels neem je wat beslag (zoveel als je wilt) en laat het in de olie zakken. Hou de olie goed op temperatuur. Hoe meer beslag je als een bol in de olie laat glijden, goed groter de oliebollen worden.

Klaar
De oliebollen draaien vanzelf in de pan. Een grappig gezicht, als de bollen zich omdraaien. Na 6 tot 8 minuten zijn de oliebollen bruin en knapperig. Als beide kanten van de oliebol goudbruin gekleurd zijn, zijn je zelfgemaakte oliebollen klaar. Een oliebol kan altijd! Veel plezier een eet smakelijk én een fijne jaarwisseling!Oliebollen zelf maken - Recept

Mijn video: Recept oliebollen maken


>> Bekijk de video op YouTube