Recept bitterballen

Recept bitterballen maken

De ingrediënten, het recept, foto’s, een video met de handleiding en hoe lang frituren geven antwoord op de vraag: Hoe maak je bitterballen? Op deze pagina vind je alle antwoorden.

Dit recept is ook geschikt voor bitterballen uit de airfryer.

Eenvoudiger recept?
Het recept op deze pagina is heel uitgebreid, met een heerlijke bouillon die uren van heerlijke kruiden en mals rundvlees.
Ben je op zoek naar een eenvoudiger recept voor rundvleesbitterballen? Die heb ik natuurlijk ook.
>> Klik hier en maak net even sneller je huisgemaakte bitterballen

Recept bitterballen met rundvlees

Hoe maak je bitterballen? Op deze pagina leren wij u hoe u de legendarische, eeuwenoude authentieke rundvleesdraadjesbitterbal zelf kunt maken. Van het trekken van de boeljon, ook wel bouillon, tot het frituren. U leest het hier en ziet het recept, het zelf maken van de rundvleesbitterbal uitgebreid met foto’s en in de video op deze pagina.

Tussen de 20 en 30 bitterballen
Onze huisgemaakte bitterballen wegen rond de 20 gram per stuk, oplopend tot maximaal 35 gram. In totaal maken we ongeveer aan 500 á 600 gram ragoût.
bitterballen invriezen bevrorenHoe groot is een bitterbal?
Rol uw delicatesse zo’n 3 á 4 centimeter groot. Maar, maak ze zo groot u wilt. Het totaal aantal grammen hangt een beetje af van de hoeveelheid vlees dat u tijdens het trekken van de bouillon
aan poulet, schenkel of wat u ook lekker vindt aan de pan toevoegt. Bij de vegetarische ragoût kan het aantal grammen meer of minder zijn, afhankelijk van de hoeveelheid fijne groenten die u toevoegt.

Ingrediënten voor de rundvleesbouillon

Ingredienten-rundvlees-bitterballen-maken 1 liter water
1 runderschenkel
2 mergpijpen
500 gram runderpoulet
50 gram winterwortel in stukken
3 takjes verse peterselie
50 gram ui, 50 gram prei
50 gram bladselderij. Stronken en blaadjes
2 blaadjes laurier, 2 takjes verse tijm
1 takje verse rozemarijn
5 peperkorrels
1 kruidnagel, 1 stukje foelie
6 gram zout, 6 gram witte peper

Voeg trouwens lekker uw eigen favoriete groenten en kruiden toe, want dan ontstaat er een boeljon die geheel naar uw smaak op maat wordt getrokken.

Ingrediënten rundvleesragoût en de vorming van uw bitterbal

LET OP! Dit is een verbeterd recept met minder boter en zonder gelatine. Twee blaadjes gelatine kun je aan de ragout toevoegen als je nog niet eerder bitterballen hebt gevormd, maar het hoeft niet. Gelatine bindt de ragout iets meer, maar voor de smaak maakt het niets uit.
Rundvlees-bitterbal-panko-paneermeel-paneren50 gram roomboter
60 gram bloem
Zelf getrokken bouillon, +/- 400 á 500 ml.
Het draadjesvlees
Snufjes zout, peper en nootmuskaat
3 eieren
150 gram fijne paneermeel
150 gram grove paneermeel

Bereiding van de huisgemaakte bitterbal

Pan
Snij de grote groenten in stukken en vul de pan met een liter water. Leg de vleeselementen in het water, deponeer daarop de groenten, kruiden en strooi het zout en de peper eroverheen. Even roeren en op een zacht vuurtje laten pruttelen.
Bitterballen zelf maken receptBouillon
Ik laat een klein gat, een kiertje, open tussen de deksel en de pan.
Laat het geheel minimaal drie uur en maximaal zes uur tot elkander komen. Na die runderbouillontrekperiode is de helft van het water verdampt. Ontstaat er schuim in de pan, neem die overbodige eiwitten weg met een lepel.

Vetlaag
Na uren van pruttelen en trekken is de kookruimte gevuld met heerlijke aroma’s. Doof het vuur. Het kan zijn dat er een vetlaag ronddrijft. Die kun je laten dobberen, maar ik schep over het algemeen de substantie van de bovenzijde van de bouillon.Bitterballen zelf maken receptHet bovenstaande gebeuren kan ook plaatsvinden na het zeven, als de bouillon is afgekoeld.

Schuimspaan
Probeer met een vork of schuimspaan zoveel mogelijk botten en vlees uit de pan te vissen. Bitterballen zelf maken receptDat kan ook na het zeefproces, maar daar vindt u straks ook nog wel verstekelingen.Bitterballen zelf maken receptNeem een zeef en een schaal uit de keukenkast. De zeef dient niet al te ruime gaten te bevatten, anders glippen de peperkorrels erdoor. Voor sommige mensen komt het bijten op een peperkorrel in een bitterbal als een grote verrassing. Dat vertrokken gezicht van het slachtoffer is dan wel weer leuk…

Draadjesrundvleesuitelkaartrekproces
Laat de bouillon afkoelen. Mocht u er dan nog vet af willen scheppen, dan gaat dat wat eenvoudiger. Vis het overige vlees tussen de groenten uit en leg het bij de rest. De groenten gebruiken we niet, maar het is kruidig en lekker om te van te snoepen. draadjesrundvleesuitelkaartrekproces draadjesvlles voor bitterballenDraadjesvlees
Het draadjesrundvleesuitelkaartrekproces (3x woordwaarde) vergt handigheid en geduld. Het hangt er ook van af hoe fijn u de draadjes wilt hebben. Ik gebruik twee vorken, maar met een keukenmes komt u ook een heel eind.Draadjesvlees receptRagoût maken
Bereid u voor op het maken van het heilige der heilige, de ragoût. Met het meesterlijke binnenwerk staat of valt uw Snack der Snacks.

Roux
Snij 50 gram van de lekkerste boter af. Boter wegen gramSmelt de 50 gram boter, laat het een ietsie bietsie bruin worden. Bitterballen recept zelf makenDe 60 gram (gezeefde) bloem in één keer aan de boter toevoegen. De bloem 3 minuten gaar bakken en roeren tot een prachtige roux ontstaat.
Bitterballen recept zelf makenDe 400 ml. rundvleesbouillon in één plonsje toevoegen. Geduld, onder licht roeren wordt het echt de basisragoût. Bitterballen recept zelf makenVoeg vervolgens het draadjesvlees toe aan de ragoût.Bitterballen recept zelf maken met draadjesvlees
Proef! Voeg zout, nootmuskaat, peper toe, zo weinig/veel u wilt
Nu komt het aan op uw smaak. Voeg kruiden en specerijen toe zodat uw zintuigen positief worden geprikkeld. Omdat tijdens het opstijven van de ragoût en gedurende het frituurproces de aromatische kracht iets afneemt, is het raadzaam de smaak van de ragoût wat sterker te maken. We voegen zout, peper en nootmuskaat toe. Ook een likje worcestersaus is niet verkeerd, maar hoeft niet.

Koelkast
De ragoût moet gaan opstijven. Giet de ragoût in een liefst wat platte, brede bak, bijvoorbeeld van de Chinees. Ragoût bitterballen zelf makenPlaats de bak in de koelkast, het liefst een hele nacht, want dan stijft de ragoût lekker op.

De vorming, het mooie proces van de vorming van de bitterbal
Kies uw eigen paneermeel, er zijn er velen te koop, maar u kunt deze ook zelf maken. PaneermeelEieren
U kunt de eieren loskloppen met eiwit en eigeel, of alleen met het eiwit. U kunt het ragoûtballetje eerst rollen door fijne paneermeel of eerst door bloem.Bitterballen draaienEen mooie balletje van prachtig glanzende ragoût
Vorm met souplesse en volledige zelfbeheersing met uw soepele vingers een ragoûtballetje. Deze is zo’n drie centimeter groot. Maar, houdt u van grotere of grote bitterballen, lekker doen. Ook paneermeel bepaalt de grootte ten dele.Bitterballen recept zelf makenRol het balletje als eerste door de paneermeel

We beginnen met wederom een zeer essentieel onderdeel van het maken van uw eigen bitterbal. Zorg er voor dat uw bitterbal heel goed gepaneerd is, volledig omsloten. Bitterballen vormen in paneermeelGoed paneren
Indien uw bitterbal niet goed afgesloten is, zal tijdens het frituren de ragoût het krokante omhulsel verlaten en uw frituurpan in zwemmen. Rol het ragoûtballetje door de fijne paneermeel.

Dompel het ragoûtballetje onder in het geklopte ei
Na de eerste paneerlaag met of fijn paneermeel of bloem, dompelen we het balletje onder in een bad van eiwit. Dit kan ook een bakje gevuld met geklopte volledige eieren zijn. Met een volledig ei is de korst net iets steviger. Met alleen eiwit wat lichter. Edoch, probeer het verschil maar eens te proeven.Bitterballen in ei rollenMag het een grammetje meer zijn? Tuurlijk! Vele grammetjes zelfs
We zijn toe aan de derde laag. Vaak wordt het balletje dan door grovere paneermeel gerold.
Zorg dat uw bitterbal helemaal is afgesloten, rondom is gepaneerd.
De laatste fase, de derde laag. Goed afsluiten, uw bitterbal.
En klaar is-ie dan, uw eigen huisgemaakte bitterbal. Het ideale gewicht is zoals in het echte leven voor iedereen
anders. Bitterbal gewicht hoeveel?Hoe zwaar is een bitterbal?
Als richtgewicht geven wij 20 gram tot maximaal 35 gram. Keuren wij de onderstaande bitterbal met een
gram overgewicht dan af? Bent u gek! We moeten het wel heel bont maken, willen we überhaupt ooit een huisgemaakte bitterbal tegenkomen, die niet door de ballotagecommissie komt.

Kijk, zo gaat ie lekker. Hou vol!
Het vormen, draaien en rollen vergt enige tijd, maar met geduld, liefde en passie zult u zien dat uw diepvriesgeschikte bak zich gestaag vult met heerlijke bitterballen. Bitterballen invriezenKlaar met vormen, dan, deksel erop en de vriezer in. Of, nog een uurtje laten opstijven in de koelkast en dan frituren.

Frituren
Bevroren bitterballen; 5 minuten op 175 graden.
Ontdooide bitterballen; 2 tot maximaal 3 minuten op 180 graden

Airfryer
Zelfgemaakte bitterballen moet je eerst invriezen, voordat je ze bakt in de hetelucht friteuse.

Bitterballen bakken in de airfryer
Bevroren: 9 minuten op 200 graden.
Het beste is om de bitterballen voordat ze het mandje in gaan, even in te wrijven met een beetje olie.

Uw rundvleesdraadjesbitterbal is klaarRUND-PANKO rundvlees bitterballenIn het hoofdstuk Frituren leest u alles over… juist, het frituren van de bitterbal. Hieronder alvast een voorproefje van onze huisgemaakte rundvleesdraadjesbitterbal, met een buitenste paneerlaag van geroosterd witbrood.

Bekijk nu de video om de gehele bereiding, de vorming en het frituren van uw huisgemaakte rundvleesdraadjesbitterbal te bekijken.

VIDEO Bitterballen maken


>> Bekijk de video op YouTube

Zelf kroketten maken
Maak zelf de lekkerste kroketten met ons heerlijke recept.
Ga naar recept
Broodje zelfgemaakte kroket