Garnalenkroketjes

Garnalenkroketjes maken

Hoe maak je garnalenkroketten? Heel eenvoudig met ons lekkere recept. Een kroket gevuld met Hollandse garnalen is een topper in Nederland Snackland. Ook een broodje garnalenkroket is heerlijk.Binnenkant garnalenkroketjeHollandse garnalen
De garnalenkroket heeft een krokante korst en is gevuld met heerlijke Hollandse garnalenragout. Natuurlijk kun je ze ook maken van gamba’s of Noorse garnalen, maar mijn grote favoriet blijft toch de Hollandse garnaal, vanwege de onovertroffen smaak en de stevige bite.

Video garnalenkroketjes zelf maken

Op deze pagina vind je een uitgebreid recept voor de kroketten. We hebben ook een video waarin je precies ziet hoe je deze kroketjes zelf maakt.

Ingrediënten kroketten met Hollandse garnalen
100 gram Hollandse garnalenHollandse garnalen50 gram ongezouten roomboter
60 gram bloem
400 ml bouillon van vissaus
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel gemberpoeder
2 eetlepels ongezoete slagroom
1 eierdooier
2 eetlepels peterselie
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel citroensap
1/4 theelepel cayennepeper
1 theelepel knoflookpoeder
1/4 theelepel tabasco
1/4 theelepel zwarte peper
4 gram gelatineblaadjes +/- 7 gram (Is niet noodzakelijk, maar vormt iets makkelijker.)
Witte peper en (zee)zout naar smaak
2 eieren en paneermeel

Tip!
Heb je nog nooit kroketten gerold, dan is het handiger als je begint met een iets steviger opgestijfd ragout. Het gaat een heel klein beetje ten koste van de smaak, maar echt maar iets.
Voeg dan bij de bereiding een gram of 10 bloem en 10 gram boter meer toe en een gelatineblaadje extra.

Recept garnalenkroketje

Visbouillon
We gaan 400 ml visbouillon maken. Je kunt visbouillon kant en klaar kopen, in een potje of met blokjes. Je hebt diverse soorten vissaus, gewoon te koop in de supermarkt.

Vissaus
Ik maak het van water en vissaus en breng die verder op smaak. Het wordt de basis van de garnalenragout.Visbouillon maken

Kruiden
Halve liter water in het pannetje. Ik doe twee eetlepels vissaus bij het water. Vervolgens doen we er kruiden en specerijen bij. Flinke snuf witte peper. (Zee)zout. Doe het vooral ook naar smaak.
1/4 theelepel cayennepeper en 1/4 theelepel tabasco. Als je niet van pittig houdt, laat de cayennepeper en de tabasco dan achterwege.
1 theelepel gemberpoeder, een snuf zwarte peper erbij en 1 theelepel uienpoeder, 1 theelepel knoflookpoeder en 1 theelepel citroensap.

Volg je eigen smaak. Die is het belangrijkste!

Scherp en pittig
Nogmaals, als je niet van pittig/scherp houdt, laat dan de tabasco en de cayennepeper achterwege en doe er alleen een beetje witte peper bij. Of helemaal geen peper 🙂
De smaak van de bouillon mag best sterk zijn, die neemt tijdens het maken van de ragout en het frituren wat af.VisbouillonRoux
Pannetje met de bouillon laten we een tijdje staan, op een heel laag vuurtje. De bouillon hebben we straks nodig, als het door de roux gaat en de ragout zich gaat vormen.

Visbouillon
Je kunt de visbouillon maken zoals je zelf wilt, bijvoorbeeld van getrokken garnalenstaarten en visresten die je een paar uur in een pan op een heel laag vuren laat pruttelen.

Vul een bakje of kom met koud water en leg de 4 gelatineblaadjes er in te weken.GelatineblaadjesRoux
Zet een flinke pan, het liefst een braadpan op het vuur. Weeg +/- 60 gram echte, ongezouten boter af. Laat de boter in de pan smelten tot het lichtbruin wordt.

Bloem
Weeg +/- 60 gram bloem af. We gaan de bloem bakken in de pan met boter, zodat de bloem gaar wordt. Bak ongeveer 3 minuten en roer goed door elkaar, zodat niets aanbrandt.Roux maken

Ragout maken
Na drie minuten is de roux klaar en gaat de bouillon erbij. Ze het vuur heel laag, anders schieten de ragoutklodders je om de oren. Heel goed roeren, zodat de basis van je garnalenragout ontstaat. Na goed roeren gaan we verder met het op smaak brengen van de ragout.

Laag vuur
Zet het vuur uit als je een braadpan gebruikt zoals ik, en de pan en dus de ragout nog wel even heet blijft. Anders zet je de pan op je fornuis op een plaatje of op mega laag vuurtje.

Vervolgens voegen we de gelatine toe. Knijp deze goed uit en meng goed door de ragout.

Smaak
Roer er twee eetlepels (+/- 30 ml) ongezoete slagroom doorheen.
Splits een ei en roer het eigeel door de ragout.
Voeg een 1/2 theelepel nootmuskaat toe.
Breng de ragout verder op smaak en proef continue. Vertrouw op je eigen smaak!

Hollandse garnalen
Daar zijn de Hollandse garnalen. Dit is 100 gram, maar doe er door wat jij lekker vindt. Niet van snoepen, anders blijft er niets over! Wat overblijft van de Hollandse garnalen gaat door de ragout.
Vervolgens een eetlepel of twee peterselie door de garnalenragout mengen.Recept garnalenragoutProeven
Proef de garnalenragout en voeg toe wat jij vindt dat ontbreekt om het helemaal te maken zoals jij lekker vindt. De smaak mag best iets sterker zijn, want bij het frituren gaat altijd iets van de sterkte van de smaak verloren. Voeg wat extra zout toe, als je vindt dat de smaak flauw is of peper of nootmuskaat. Nogmaals, volg je eigen smaak!

Garnalenragout
De garnalenragout is klaar. Giet de ragout over in platte bakjes, van bijvoorbeeld de Chinees. Dan kan het straks gaan opstijven in de koelkast.
Na twee uur is de garnalenragout wel opgestijfd, maar ik laat het heerlijke goedje altijd minimaal een nacht opstijven. Komt de smaak ook ten goede.Garnalenragout maken - ReceptOpstijven
Je hebt nu een hele mooie glanzende en heerlijk smakende garnalenragout gemaakt, die je in een pannetje kunt opwarmen en zo kunt opeten. Maar, het is de basis voor je zelfgemaakte garnalenkroketten, dus we zijn nog niet klaar. Deksels op de bakjes en lekker laten opstijven in de koelkast. Een paar uur, maar het liefst een hele nacht.

Paneren
Strooi paneermeel op je aanrecht of op een bord. Paneermeel kun je zelf maken door beschuit fijn te malen of wit brood te roosteren en fin te malen, of uit een pak halen.

Krokante korst
Maakt niet uit welke paneermeel. Sterker, je kunt tijdens het paneren van de kroket ook gewoon twee keer dezelfde paneermeel gebruiken. Twee keer de grove paneermeel of twee keer de fijne paneermeel. Mag je lekker zelf weten en ligt eraan hoe dik jij de krokante korst wilt hebben.

Kluts twee eieren op een bord.

Kroketten vormen
Haal de opgestijfde garnalenragout uit de koelkast. Neem een bol van de ragout, van +/- 80 á 90 gram en rol er een worst van. Rol de garnalenragoutworst door de paneermeel.Kroketten vormenPaneren
Vervolgens gaat de gepaneerde garnalenragoutworst het bad van ei in. Zorg dat de kroket helemaal omsloten is door ei, zodat de laatste paneerlaag goed pakt en de kroket niet leegloopt in de frituurpan. En nog een keer rollen door de paneermeel.

Huisgemaakt
En daar is je huisgemaakte garnalenkroket. De huisgemaakte garnalenkroketten kun je nog even in de koelkast bewaren, invriezen of lekker direct frituren.

Frituren garnalenkroketten:
Bevroren: 5 minuten op 175 graden
Ontdooid: 3 minuten op 180 graden

Garnalenkroketje in de Airfryer
Bevroren: 10 minuten op 200 graden
Zorg dat je de kroket rondom insmeert met zonnebloemolie, zodat de kroket goed bakt in de Airfryer.

Hetelucht oven (220°C)
Bak de bevroren kroketjes in 13 minuten.

Elektrische oven (220°C)
Bak de bevroren garnalenkroketjes in 16 minuten.

Bevroren kroket voor AirfryerLet op!
De garnalenragout in de kroket is bloedheet en vloeibaar. Vooral als je dit originele recept hebt aangehouden. Pas dus op als je de garnalenkroket direct uit de frituur uit het vuistje eet, want de ragout is dus bloedheet én behoorlijk vloeibaar.

Binnenkantkroket
Hoe ziet een kroket er vanbinnen uit? Hieronder zie je hoe ons heerlijke garnalenkroketje er vanbinnen uit ziet. Binnenkant garnalenkroketjeLekker dus uit het vuistje.
Trouwens, een broodje garnalenkroket is ook heerlijk!

Video: Hoe maak je garnalenkroketjes?

Kroketten maken
Hoe maak je zelf de lekkerste kroketten?
Ga naar recept
Broodje zelfgemaakte kroket