Recept vegetarische bitterballen

Hoe maak je vegetarische bitterballen?

Het was een mooie uitdaging, om een heerlijke vegetarische bitterbal te creëren. Het resultaat is geweldig lekker, al zeggen we het zelf. En zie hier, op deze pagina het recept voor een verrukkelijke huisgemaakte vegetarische bitterbal.
Op deze pagina vindt u de ingrediënten en een video waarmee u zelf uw vegetarische bitterbal kunt maken.Ingredienten vegetarische bitterballen
Ingrediënten voor de vegetarische bouillon
Een grote ui
2 winterwortels
Stukje bloemkool
250 gram kastanjechampignons
50 gram bladselderij. Gebruik de stronken en de blaadjes
Een paar takjes verse peterselie
2 laurierblaadjes
2 takjes verse tijm
Een half takje verse rozemarijn
1 kruidnagel
5 peperkorrels, of zoveel u kunt verdragen
1 stukje foelie
1 teen knoflook
Snuf zwarte peper
Snuffie witte peper
6 gram zout
1 liter water
Voeg overigens lekker uw eigen favoriete groenten en kruiden toe, want dan ontstaat er een bouillon die geheel naar uw smaak op maat wordt getrokken.

Ingrediënten vegetarische ragoût en de vorming van uw bitterbal
400 ml van uw zelf getrokken vegetarische bouillon
50 gram roomboter
60 gram gezeefde bloem
2 vrij rondrollende scharreleieren
Snufjes zout
Snuf witte peper
150 gram fijne paneermeel
150 gram grovere paneermeel
Nootmuskaat is een optie

Vegetarische bitterballen zelf makenSnij de groenten lekker grof. Vul uw pan met een liter water, de groenten en de kruiden en strooi het zout en de peper erover. Beetje husselen, deksel op de pan, met een kleine gleuf als opening en maximaal 45 minuten zachtjes laten pruttelen.
Vegetarische bitterballen zelf makenNa 30 tot 45 minuten pruttelen heeft u een heerlijke, geurige, onweerstaanbare vegetarische bouillon gecreëerd. De sappen uit de groenten hebben zich samengesmolten met de kruiden. Giet alles uit de pan door een zeef en vang de bouillon op. Gooi de restanten nog niet weg. U houdt een halve liter geurige bouillon over.

Vegetarische bitterballen zelf makenWij gebruiken een paar stukjes wortel, sperzieboon, selderij en bloemkool en wat meer kastanjechampignons voor de vulling van de bitterbal.
De rest mag u weggooien, maar wij snoepen er altijd nog lustig op los van de heerlijke overblijfselen na het trekproces.

Vegetarische bitterballen zelf makenBak de boter lichtbruin in een pannetje. Voeg vervolgens de gezeefde bloem toe en roeren maar. Bak de bloem, het zogenaamde bloembakken, een paar minuten. Er ontstaat een mooie roux.
U creëert een prachtige roux.
Voeg de vegetarische bouillon in één beweging toe aan de roux. Roer heel beheerst rondjes door de pan. Op een gegeven moment voelt en ziet u de basis van uw ragoût ontstaan.

Nadat u een mooie basis voor de vegetarische ragoût heeft gelegd, gaat u uw creatie verder op smaak brengen. Voeg zout, peper en eventueel nootmuskaat toe aan de ragoût. Maak smaak iets sterker dan u normaliter tot u zou nemen, omdat tijdens het opstijf- en frituurproces het aroma iets afneemt.

Proeven, proeven, proeven is belangrijk om de zintuigen naar uw hand te zetten.

Vegetarische bitterballen zelf makenDe groenten die we hebben overgehouden hakken we fijn. Het gaat uw huisgemaakte bitterbal een extra bijt meegeven. Voeg na het hakken de groenten toe aan uw ragoût. Roeren maar, proef en breng indien nodig nog verder op smaak. Hak de overgebleven groenten fijn.

Nadat uw zintuigen bevredigd zijn, voldoet de ragoût volledig aan uw smaak. Doof het vuur en laat de ragoût afkoelen. Giet de pan leeg in een koelkastbak en plaatst deze in de koelkast. Laat de ragoût een dag opstijven.

Uw eigen prachtig glimmende vegetarische ragoût.

Vegetarische bitterballen zelf makenNa een dag opstijven is uw ragoût lekker stevig. Maar, omdat de vegetarische ragoût geen vlees en vooral geen gelatine bevat, is het iets minder stevig dan een vleesragoût. Die kan gecompenseerd worden met wat meer bloem of boter, maar wij vinden dat ten kosten gaan van de smaak. Indien u een beginnend bitterballendraaier bent, is het bij vegetarische ragoût raadzaam steeds een klein beetje ragoût uit de koelkast te nemen en die tot bitterballen te vormen.

Het vegetarische bitterbalvormingsproces gaat beginnen.

Vegetarische bitterballen zelf makenNeem een klein beetje ragoût tussen uw vingers en rol dit door de fijnere paneermeel. Creëer een balletje van ongeveer drie centimeter.
Vegetarische bitterballen zelf makenRol het ragoûtballetje door paneermeel. U heeft de drie rondscharrelende eieren losgeklopt. Daarin dompelt u het ragoûtballetje met de eerste paneerlaag. Uw balletje gaat even zwemmen in geklopt ei.
Vegetarische bitterballen zelf makenAls laatste rolt u het met ei omhulde ragoûtballetje door wat grovere paneermeel.Vegetarische bitterballen zelf makenZorg dat de er geen openingen tot de ragoût meer bestaan. U heeft uw eigen vegetarische bitterballen geschapen. De tweede paneerlaag is aangebracht, uw bitterbal is klaar.
Vegetarische bitterballen zelf makenLeg uw zelfgedraaide bitterballen in een diepvriesgeschikte bakje. Wilt u direct genieten van uw huisgemaakte bitterbal, laat ze dan nog een uurtje opstijven in de koelkast, waarna u uw heerlijkheid frituurt.

Frituren

Bevroren bitterballen; 5 minuten op 175 graden
Ontdooide bitterballen; 2 tot maximaal 3 minuten op 180 gradenHoe maak je vegetarische bitterballen?
Uw eigen vegetarische bitterbal is klaar. Snack smakelijk!Uw eigen vegetarische bitterbal is klaar!Bekijk nu de video om de gehele bereiding, de vorming en het frituren van uw huisgemaakte vegetarische bitterbal te bekijken.

VIDEO – Hoe maak je vegetarische bitterballen?


Bekijk de video op YouTube

Veganistische bitterballen
Na dit heerlijke recept voor vegetarische bitterballen is de onze volgende stap: Veganistische bitterballen. Helemaal vega dus, 100% plantaardig, dus zonder het ei voor de paneerlaag en de melk uit de boter. En natuurlijk volgen dan lekkere veganistische kroketten.

Oliebollen maken
Dit is een simpel basisrecept om zelf oliebollen te maken
Ga naar recept
Oliebollen zelf maken recept

Flexitariër
Ik ben een flexitariër en koop waar mogelijk biologisch vlees. vanwege het dierenwelzijn, milieu, maar ook omdat biologisch vlees veel smaakvoller is dan vlees uit de supermarkt.

Ik ben geen fan van fabrieksmatig geproduceerde vleesvervangers. Vanwege het milieu, maar vooral ook qua smaak. Maar ik moet wel toevoegen dat toen Mora de vegetarische kroket en bitterbal op de markt bracht, was ik blij verrast door de smaak en substantie.

Wat is vegetarisme?
Vegetarisme is een voedingspraktijk waarbij mensen ervoor kiezen om geen vlees van dieren te eten, inclusief gevogelte, vis en andere zeevruchten. Vegetariërs consumeren in plaats daarvan voornamelijk plantaardig voedsel, zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden en zuivelproducten en eieren (afhankelijk van de individuele vegetarische praktijk).

Er zijn verschillende vormen van vegetarisme, waaronder:

1. Lacto-ovo-vegetarisme: Dit is een van de meest gangbare vormen van vegetarisme, waarbij mensen geen vlees eten maar wel zuivelproducten (zoals melk, kaas, yoghurt) en eieren consumeren.

2. Lacto-vegetarisme: Mensen vermijden vlees en eieren, maar consumeren wel zuivelproducten.

3. Ovo-vegetarisme: Dit omvat het vermijden van vlees en zuivelproducten, maar het consumeren van eieren.

4. Veganisme: Veganisten vermijden alle dierlijke producten, inclusief vlees, zuivel, eieren en vaak ook andere dierlijke bijproducten zoals honing, gelatine en bepaalde E-nummers die mogelijk van dierlijke oorsprong zijn.

Levensstijl
Mensen kiezen vaak voor een vegetarische levensstijl om verschillende redenen, waaronder ethische overwegingen met betrekking tot dierenwelzijn, milieuoverwegingen, gezondheidsoverwegingen of een combinatie van deze factoren.

Voedingsstoffen
Het is belangrijk op te merken dat een goed uitgebalanceerd vegetarisch dieet alle essentiële voedingsstoffen kan bieden die het lichaam nodig heeft, mits zorgvuldig gepland om voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B12, calcium, omega-3-vetzuren en andere voedingsstoffen te bevatten.

Oliebollen maken
Dit is een simpel basisrecept om zelf oliebollen te maken
Ga naar recept
Oliebollen zelf maken recept