Rookworst maken

Hoe maak je rookworst?

Zelf heerlijke rookworst maken. We hebben ook een recept voor de lekkerste braadworst. Rookworst voor in de erwtensoep, uit het vuistje, in een stamppot of op een vers wit bolletje met mosterd.

We gebruiken geen rookaroma om de worsten te roken. De rooksmaak komt dus alleen van de houtsnippers.Zelfgemaakte rookworst zonder rookaroma

Als je een liefhebber van de Hema rookworst bent, is het ook leuk om deze zelf te maken. Ook de gerookte wordt van UNOX smaakt lekker. Maar de Hema en Unox moeten een nieuwe manier van worsten maken bedenken. De rookaroma die zij wel gebruiken in hun worsten worden verboden.

Daarom ook, gaat er niets boven je huisgemaakte gerookte worst, die net zo smaakt als bij een keurslager of een ambachtelijke worstenmaker.

Ingrediënten om zelf rookworst te maken. Voor 5 rookworsten van ongeveer 200 gram en 40 centimeter

1,5 varkensdarm maat
450 gram kinnebakspek
450 gram procureur
1,5 gram gemalen foelie
100 ml ijsgruis
2 gram dextrose
5 gram ascorbinezuur
15 gram kleurzout
5 gram fosfaat
In plaats van de bovenstaande kruiden kun je ook kant-en-klare rookworstkruiden gebruiken.

Scherp vleesmes
Keukenmachine
Gehaktmolen
Worstentouw
Worstenvulmachine
Rookoven
Houtsnippers

Rookoven

Recept zelf worst maken

Ik heb een video gemaakt waarin je kunt zien hoe ik samen met Ed zelf rookworsten maak.

Video zelf rookworst maken

Hollandse traditie

Rookworst is een traditionele Nederlandse worst die meestal gemaakt wordt van gemalen varkensvlees of een mengsel van varkensvlees en rundvlees.

De naam “rookworst” komt van het feit dat het traditioneel gerookt wordt boven houtsnippers, wat het zijn kenmerkende rokerige smaak geeft. De gerookte worst kan ook worden gekruid met specerijen zoals nootmuskaat, kruidnagel en witte peper, waardoor het een hartige en licht pittige smaak heeft. Het is een populair ingrediënt in de Nederlandse keuken en wordt vaak gebruikt in gerechten zoals stamppot of geserveerd naast aardappelpuree en groenten en een likje mosterd.

Heerlijke erwtensoep maken
Maak zelf de lekkerste erwtensoep
Ga naar het recept
Erwtensoep recept