Recept kalfsbitterballen

Kalfsbitterballen

De zachte, romige kalfsvleesbitterballen zijn dé favoriet onder veel bitterballenliefhebbers.
Maar hoe maak je deze heerlijke bitterballen zoals van Holtkamp of Van Dobben? Op deze pagina leggen wij u uit hoe deze heerlijkheid zelf te maken, aan de hand van de ingrediënten en een duidelijke stap-voor-stap video.Ingrediënten

Ingrediënten voor kalfsvleesbouillon

200 gram kalfspoulet
200 gram kalfsbotten of een kalfsschenkel, bekend van ossobuco
50 gram bleekselderij
Takjes verse peterselie
50 gram wortel in stukken
50 gram ui
2 laurierblaadjes
50 gram wit van de prei
Een takje tijm
Klein takje rozemarijn
Een teentje knoflook
Een kruidnageltje
5 peperkorrels
Stukje foelie
Snuf kaneel
Halve steranijs
Snuffie zwarte peper
Half glas rode wijn
2 tomaten
1 liter water
Peper en zout
Voeg lekker uw eigen favoriete groenten en kruiden toe, want dan ontstaat er een bouillon die geheel naar uw smaak op maat wordt getrokken.

Ingrediënten kalfsvleesragoût en de vorming van uw kalfsvleesbitterballenKalfsvlees bitterbal panko paneermeel

Verbeterd recept met minder boter (dan in onze video)
400 mililiter kalfsbouillon
6 gram gelatineblaadjes (Niet verplicht. Als je vaker kroketten en bitterballen maakt, dan kun je de gelatine achterwege laten. Het maakt de ragout na het opstijven steviger en vormt makkelijker.)
50 gram boter
60 gram bloem
30 milliliter suikervrije slagroom
Verse, fijngehakte peterselie
3 eieren
Fijngesneden kalfsvlees, gevist uit de boeljon
150 gram fijne paneermeel
150 gram grove paneermeel

Pan
U hoeft niets fijn te snijden. Houd het grof, gewoon de grotere groenten in flinke stukken snijden. Plaats vervolgens alle ingrediënten in een flinke pan.Rode wijn bij bouillonBouillon trekken
We laten alle heerlijke bestandsdelen minimaal drie uur en maximaal zes uur tot een geurig boeljon (Hollands voor bouillon) trekken. Laat de deksel op een kiertje staan. Na die periode is de helft van het water verdampt. Is er schuim ontstaan in de pan, neem dat weg met een lepel.

Kalfsbouillon
Na een paar uur pruttelen zeeft u de inhoud uit de pan. U houdt een mooie kalfsbouillon over. Daarna begint het vissen naar het heerlijke vlees. Dit haalt u tussen de overige ingrediënten uit.KalfsvleesSnij het kalfsvlees in blokjes of anders vormige kleine stukjes.

Ingrediënten voor de kalfsvlees ragout en de vorming
Een halve liter kalfsbouillon
6 gram gelatineblaadjes
60 gram boter
60 gram bloem
30 milliliter suikervrije slagroom
Verse, fijngehakte peterselie
3 eieren
Fijngesneden kalfsvlees, gevist uit de boeljon
150 gram fijne paneermeel
150 gram grove paneermeel

Week de gelatineblaadjes in koud water, als je deze wilt gebruiken.

Salpicon
Bak de boter lichtbruin in de pan. Voeg vervolgens de bloem in een keer toe, lekker roeren. Laat de roux een paar minuten bakken. De volgende stap is het toevoegen van uw zelf getrokken kalfsbouillon. Blijf roeren tot een salpicon, de stevige ragoût ontstaat.

Oe, oe, oe, dat wordt een mooie kalfsragoût.SalpiconVoeg het kalfsvlees aan de basisragoût toe.KalfsvleesHet op smaak brengen gaat beginnen en dat betekent ook flink proeven. Voeg snufjes zout en peper toe. Hak de peterselie fijn en roer het groen met de suikervrije slagroom door de ragoût.
En, wilt u echt wild doen, dan misstaan een likje dijonmosterd en worcestersaus niet, maar ze zijn niet noodzakelijk.Peterselie bij ragoutFijn gehakte verse peterselie nadert de ragoût.

Doof het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit boven de bak met water of de gootsteen en roer deze door de ragoût. Maar natuurlijk alleen als je de gelatine gebruikt.

Kalfsvleesragoût
Laat de kalfsvleesragoût afkoelen. Nadat deze wat minder warm is, giet u de ragoût over in een bak. U zult zien dat u een mooie, glanzende ragoût hebt gemaakt. Als het hemelse goedje lauw is, kunt u de bak afsluiten en een nacht in de koelkast laten rusten. Het opstijfproces kan dan beginnen.RagoutGeniet van uw prachtig glanzende kalfsvleesragoût.KalfsragoutPaneren
We gaan de kalfsvleesragoût omvormen tot een bitterbal. In het hoofdstuk Paneren leest u alles over dit proces en de verschillende manieren.

Kluts twee eieren los. Je kunt ook alleen het eiwit gebruiken. Pakt en plakt net iets beter  en is misschien ietsje lekkerder, maar een kniesoor die daar op let. Strooi paneermeel op een bord of op je aanrecht.PanerenVormen
We gaan de kalfsvleesragoût omvormen tot bitterballen. Vorm van een beetje ragoût een kleine bal van drie centimeter. Je hebt nu een mooi balletje kalfsvleesragoût, klaar voor de panering. Rol het ragoûtballetje door het fijngestampte beschuit.
Dompel het gepaneerde balletje in het geklopte ei.Nadat u een tweede paneerlaag heeft toegebracht is de bitterbal geboren. Zorg dat de ragoût 100% is omsloten, zodat de bitterbal niet leegloopt tijdens het frituren.Bitterballen makenKalfsvleesbitterballen
Leg de gedraaide kalfsvleesbitterballen in een diepvriesgeschikt bakje. Wilt u zo snel mogelijk genieten van uw zelfgemaakte Snack der Snacks, laat de bitterballen dan nog een uurtje opstijven in de koelkast.

Uw zelfgemaakte kalfsvleesbitterbal is klaar!

Frituren

Bevroren bitterballen; 5 minuten op 170 graden
Ontdooide bitterballen; 3 tot maximaal 4 minuten op 180 graden

Airfryer
Zelfgemaakte bitterballen moet je eerst invriezen, voordat je ze bakt in de hetelucht friteuse.

Bitterballen bakken in de airfryer
Bevroren: 9 minuten op 200 graden.
Het beste is om de bitterballen voordat ze het mandje in gaan, even in te wrijven met een beetje olie.

Bekijk nu de video om de gehele bereiding, de vorming en het frituren van uw huisgemaakte kalfsbitterballen te bekijken.

Snack smakelijk!

VIDEO Kalfsbitterballen maken


>> Bekijk de video op YouTube

Recept zelf bitterballen maken
Eenvoudige recept om zelf bitterballen te maken.
Ga naar recept
Zelf Bitterballen maken recept