Frikandellen maken

Hoe maak je frikandellen?
Heel eenvoudig met onze video met verbeterd recept voor een huisgemaakte frikandel.

Frikandel
De frikandel is de meest gegeten snack in Nederland en eigenlijk heel eenvoudig zelf te maken. Bijvoorbeeld als je in het buitenland woont en je geen snackbar in de buurt hebt die frikandellen verkoopt.

Wat is een frikandel?
Een frikandel is een populaire, langwerpige Nederlandse snack gemaakt van gehakt vlees. Niet te verwarren met een Indonesische frikadel.

Snack
De frikandel wordt vaak geserveerd in snackbars, fastfoodrestaurants en als streetfood. De gebruikelijke ingrediënten van een frikandel zijn kip en varkensvlees met kruiden en specerijen.

Frikandel speciaal
Frikandellen zijn meestal langwerpig van vorm en hebben een zachte, vlezige textuur aan de binnenkant. Ze worden vaak geserveerd met sauzen zoals mayonaise, currysaus of ketchup en gehakte uitjes. De populairste snack van Nederland is de frikandel. De frikandel wordt vaak over de lengte opengesneden en gevuld met mayonaise, curry of ketchup en gehakte uitjes. Je hebt dan de frikandel speciaal.

Populair
Frikandellen zijn erg populair in Nederland en worden vaak gegeten als een snel tussendoortje of als onderdeel van een maaltijd, zoals in een broodje met saus en eventueel andere toevoegingen zoals uitjes of friet.

Snackrecept
Mijn snackrecepten vind je tegenwoordig ook in Vet lekker, hét snackboek van TV-kok Danny Jansen, met medewerking van topkok Sergio Herman en koning van de garnalenkroket Cees Holtkamp.

Frikandel speciaal maken - Zelf frikandellen maken
Frikandel speciaal maken

Heerlijke, zelfgemaakte frikandel speciaal, met curry, mayonaise en uitjes. (Foto boven)

Ingrediënten frikandel
1 eetlepel uienpoeder
1/2 eetlepel foelie
1 eetlepelel gemalen witte peper
1 eetlepel nootmuskaat
225 gram kipfilet
1 eetlepel zonnebloemolie
1 theelepel zout
100 gram schouderkarbonade
65 gram witte spek, gerookt
35 gram paneermeel
75 mililiter water
3 liter runderbouillon
Buisman aroma voor koffie

Het maken van frikandellen
Ik kan nu stap-voor-stap uitleggen hoe je zelf frikandellen maakt, maar ik vind het zelf prettiger om te zien hoe iets wordt gemaakt, daarom heb een uitgebreide video gemaakt. Alles komt er in voor en je kunt de video stopzetten of terugkijken wanneer je maar wilt.
Succes met het maken van je huisgemaakte frikandel, waar je ook ter wereld bent. Het lijkt veel werk, maar dat valt echt mee.

Bevroren frikandel

Frikandel frituren
Bevroren, 4 minuten 175°C
Ontdooid,2 minuten 175°C

Frikandel in de Airfryer
Zelfgemaakte frikandellen moet je eerst invriezen, voordat je ze bakt in de airfryer, de hetelucht friteuse of oven. Dat is ons advies. Het resultaat vinden wij een stuk minder als de frikandel al is ontdooid, dus eerst invriezen geeft het beste resultaat.

Frikandellen bakken in de airfryer
Bevroren: 6 minuten op 200 graden.
Ontdooid: 4 minuten op 200 graden.

Video recept zelf frikandellen maken


> Klik hier voor de video op YouTube

Hoe ziet een frikandel er vanbinnen uit?
Op onze website vind je alle snacks om zelf te maken. Maar ook foto’s van hoe de snack er vanbinnen uit ziet nadat deze is gebakken. Hieronder de binnenkant van een frikandel uit de Airfryer.Binnenkant frikandel

Recept Speciaaltje van de Febo
Hoe maak je het Speciaaltje van de Febo?
Ga naar het recept
Speciaaltje Febo zelf maken recept