Airfryer snacks

Hoelang moeten snacks bakken in een Airfryer?

Hoewel wij nog steeds fan zijn van frituren, begrijpen we ook dat de Airfryer, net als ovensnacks, niet meer uit snackland is weg te denken.
We krijgen steeds meer vragen hoelang je bijvoorbeeld kroketten en bitterballen moet afbakken in een Airfryer.
Maar ook. Hoe maak je een Airfryer schoon?

Kroket in AirfryerBakken in de Airfyer
Op deze pagina lees je richtlijnen, omdat je natuurlijk altijd even de gebruiksaanwijzing moet lezen. Maak je de snack zelf, dan vind je ook informatie op onze website over hoelang je een zelfgemaakte snack bakt in de Airfryer.

Hoelang moeten zelfgemaakte snacks in de Airfryer?
Je kunt de onderstaande baktijden aanhouden.

Kroketten
Bevroren: 13 minuten op 200 graden

Het beste is om zelfgemaakte kroketten voordat ze in het mandje gaan, rondom in te wrijven met een beetje olie, zodat ze goed krokant worden gebakken,

Bitterballen
Bevroren: 13 minuten op 200 graden

Het beste is om zelfgemaakte bitterbalen voordat ze de pan in gaan, even rondom in te wrijven met een beetje zonnebloemolie.

Frikandellen
Bevroren: 6 minuten op 200 graden
Ontdooid: 4 minuten op 200 graden

Pikanto – Gehaktstaaf
Bevroren: 8 minuten frituren op 180 graden

Kaassoufflé
Bevroren: 8 minuten op 200 graden

Het beste is om een zelfgemaakte gehaktstaaf voordat ze de pan in gaan, even rondom in te wrijven met een beetje zonnebloemolie.

Andere snacks
We zijn nog bezig om uit te proberen hoe en hoelang de zelfgemaakte bamihap, kipnuggets, nasischijf en loempia in de hetelucht friteuse moeten bakken, voor een lekker resultaat.

Airfryer recepten

Wat is een Airfyer?
Een Airfryer is eigenlijk een heteluchtoven, maar dan in  de vorm van een frituurpan. Alle snacks die voor de oven zijn gemaakt, kun je ook in de hetelucht friteuse afbakken.

Uitvinder
De helaas veel te jong overleden Fred van der Weij ontwierp in zijn Almeerse werkplaats de Airfryer, die wereldwijd een groot succes werd.

Airfryerfriet en ovenfriet
Ovenfriet en friet voor de Airfryer zijn exact hetzelfde, al willen sommige fabrikanten je anders laten denken, en meer laten betalen.
Patat voor de oven heeft een laagje, een coating, zodat de patatten knapperig worden. Friet voor de hetelucht friteuse ook.

Gezonder
Snacks uit de hetelucht friteuse zijn niet altijd gezonder dan uit de frituurpan, omdat airfryersnacks door fabrikanten vaak eerst worden gefrituurd, ingevroren en vervolgens ga je ze airfryen.

Picanto bevroren Mexicano Chlli rib AirfryerRecepten
Ook werken wij aan recepten uit de Airfryer, Actifry en andere heteluchtfriteuses.
>> Klik hier voor recepten voor de Airfryer

Zijn alle snacks geschikt voor de Airfryer?

Dat is een veelgestelde vraag: Kunnen alle snacks in de hetelucht friteuse?

Invriezen
De meeste recepten van snacks op onze website zijn ook geschikt voor de airfryer. Je moet de snacks dan direct invriezen als je ze hebt gemaakt. Vooral zelfgemaakte kroketten en bitterballen moet je eerst invriezen, voordat je ze bakt. Als je ze ontdooid bakt, zakken ze direct in als een pudding in je mandje.

Kroketten maken voor de Airfryer
Als je de kroketten hebt gemaakt volgens onze recepten, dan kun je de kroket eerst frituren, voorbakken, volgens de richttijd bij het recept, minus twee minuten. Daarna vries je de kroket in. Je kunt ze dan bewaren en je afbakken.

Invriezen
Je kunt een kroket ook eerst invriezen en vervolgens een beetje insmeren met zonnebloemolie, voordat je deze snack in de Airfryer bakt.

Hoe lang moeten frituurhapjes in de airfryer?
Snack voor de frituurpan kunnen in de Airfryer, maar beter is het om hapjes die gemaakt zijn voor de heteluchtoven te bakken. Mocht je frituurhapjes willen bakken in de Airfyer, smeer ze dan rondom in met zonnebloemolie, zodat ze knapperig worden.
Aan het begin van deze pagina zie je hoelang snacks in de Airfryer moeten bakken.

Welke Airfryers zijn er?

Hoe maak je een Airfryer schoon?

Het lijkt makkelijker schoon te houden dan een frituurpan. Je hoeft geen olie of frituurvet te vervangen. Maar omdat je geen vette frituurolie of vet hebt, betekent het niet dat de bak in de  schoon blijft.

Vet
Zoals je op deze pagina kunt lezen worden de meeste snacks en frieten of patatten door fabrikanten voorgebakken in een frituurpan, voordat ze worden ingevroren. En dat vet en of olie druppelt naar de bodem van je Airfryer.

Paneermeel
Ook de paneermeel van kroketten en bitterballen en cornflakes dat een kipcorn omhult valt door het mandje naar de bodem.

Schoonmaken
Hieronder zie je een extreem voorbeeld van een Airfryer die vaak wordt gebruikt, maar niet werd schoongemaakt.

Aangebrand
Wij maken apparaat regelmatig schoon. Daarmee voorkomt je aangebrande resten die de smaak van je snacks aantasten.
Als de bodem een beetje is aangekoekt laten we die met milieuvriendelijke zeep weken met heet water. Meestal gaat de aangekoekte resten er weer vanaf.

Airfryer schoonmaken
Extreem voorbeeld van een Airfryer die nooit wordt schoongemaakt.
Van de bodem van de vervuilder pan schep je olie en resten verbrand paneermeel.
We maken zoveel mogelijk schoon met milieuvriendelijke schoonmaakproducten.
Kroketten maken
Hoe maak je zelf de lekkerste kroketten?
Ga naar het recept
Broodje zelfgemaakte kroket

Meer over de Airfryer
Een airfryer is een keukenapparaat dat voedsel op een gezondere manier kan bereiden dan traditioneel frituren. Hierover worden nog steeds discussies gevoerd. In plaats van olie te gebruiken zoals bij een frituurpan, maakt een Airfryer gebruik van hete lucht die circuleert rond het voedsel om het te koken, braden of bakken.

Hete lucht
Het werkt door het voedsel in een mandje te plaatsen dat in de Airfryer wordt geschoven. Een ingebouwde ventilator circuleert de hete lucht rond het voedsel, waardoor het een knapperige buitenkant kan krijgen, vergelijkbaar met gefrituurd voedsel, maar met aanzienlijk minder olie of soms zelfs zonder olie.

Gezonder
Mensen gebruiken Airfryers vaak om voedingsmiddelen zoals frietjes, kippenvleugels, vis, groenten, kroketten en zelfs bakproducten te bereiden. Het wordt beschouwd als een gezondere optie voor mensen die willen genieten van de smaak en textuur van gefrituurd voedsel zonder de hoeveelheid olie die normaal gesproken wordt gebruikt bij traditioneel frituren.