Pannenkoeken

Hoe maak je zelf pannenkoeken?

Pannenkoeken bak je eenvoudig en snel zonder een kant-en-klare mix, maar met een zelfgemaakt beslag.

Pannenkoeken bakken - Zlef makenEen oud-Hollands recept is heel makkelijk te maken en je bakt er heerlijke pannenkoeken mee. Op deze pagina de ingrediënten het recept, én twee handige video’s, voor koekepanne, zoals mijn jongste vroeger zei.

Ingrediënten beslag
200 gram bloem
Snufje zout
2 eieren
1/2 liter melk
1 theelepel vanillesuiker of gewone suiker
Olie of boter, om in te bakkenPannenkoeken bakken ingrediënten
Extra: Appel, spek, kaas, of wat je maar lekker vindt

Voor op de pannenkoek; bijvoorbeeld stroop, poedersuiker, kaneel.

Beslag Pannenkoeken bakkenDoe alle ingrediënten in een grote bak en mix het goed door elkaar.
Beslag maken Pannenkoeken bakkenDoe een beetje olie of boter in een stevige koekenpan en verhit de pan heel goed. Zorg dat de olie goed is verdeeld in de pan, ook langs de randen, anders bakt de boel aan en krijgt je de huisgemaakte lekkernij niet uit de pan.
Schep met een opscheplepel voor soep beslag in de pan. Één schep voor een wat dunnere pannenkoek, een extra schep voor een dikkere. Verdeel het beslag direct in de pan door ‘m heen en weer te draaien.

DSCN2293Draai de pannenkoek na een minuutje om. Met een flinke spatel of door in de lucht te gooien. Zie onze video 🙂

Hoe maak je pannenkoekenNa nog een minuut lekker bakken is de pannenkoek klaar. Schuif ‘m op een flink bord en bestrooi met wat je lekker vindt, bijvoorbeeld poedersuiker of stroop.

Spekpannenkoek

Pannenkoek omdraaienDoe een heel klein beetje olie of boter in de pan, want spek is al vettig van zichzelf. Je kunt de spek met de spatel door de pan wrijven. Bak de spek in de pan tot het een beetje bruin of knapperig is. Giet vervolgens beslag in de pan en bak verder als een naturelpannenkoek.

Appelpannenkoek

Pannenkoeken bakken appelDoe wat olie of boter en na verhitting het beslag in de pan. Druk er plakjes appel op. Draai na een minuut om met een spatel en laat nog een minuut bakken. Schuif de pannenkoek op een flink bord.

Kaaspannenkoek

Pannenkoeken bakkenDoe wat olie of boter en vervolgens het beslag in de koekenpan. Draai de pannenkoek na een minuut om. Leg er plakjes of geraspte kaas op. Zet het vuur laag.Pannenkoeken bakken met kaas in een koekenpanDek de koekenpan vervolgens af, met een bord, snijplank of andere koekenpan. Kijk na een minuut of wat in de pan. Is de kaas heerlijk gesmolten, dan is ie klaar.

Gebakkenkaaspannenkoek
Wil je eens een kaaspannenkoek met gebakken kaas uitproberen, kijk dan in onze video. In het kort, doe beslag in de pan, de kaas er op, draai na een minuut om en laat nog even hard doorbakken. De gebakkenkaaspannenkoek is klaar. Koken is zo leuk en simpel!

Eet smakelijk!

Video’s recepten
We hebben twee video’s gemaakt. Een korte versie met een naturel pannenkoek en een lange, uitgebreide met een appelpannenkoek, spekpannenkoek, kaaspannenkoek, een naturelpannenkoek en een gebakkenkaaspannenkoek.

Hoe bak je pannenkoeken? Korte versie

>> Bekijk de video op YouTube

Hoe bak je verschillende pannenkoeken? Lange versie

>> Bekijk de video op YouTube

Oliebollen maken
Dit is een simpel basisrecept om zelf oliebollen te maken
Ga naar recept
Oliebollen zelf maken recept