Patat maken

Hoe maak je patat?

Voordat de vriezers van de supermarkt vol kwamen te liggen met zakken voorgebakken friet voor de frituurpan en later ook de oven en de Airfryer, schilden we zelf aardappels om patat te bakken.

Eenvoudig
Natuurlijk zijn er veel mensen die het nog steeds doen. Ik ook. Zelf friet maken is eenvoudig, lekker en snel klaar.

Zelfgemaakte friet frituren

Welke aardappelen gebruik je voor patat?
Als je door de supermarkt loopt kom je veel soorten aardappels tegen. Maar welke aardappel gebruik je om zelf friet te bakken. Voor huisgemaakte patat gebruik je iets kruimige aardappelen. Soms staat er op een zak aardappelen frietaardappelen aangegeven. In vastkokende aardappelen zit meer vocht en dat is niet fijn als je gaat frituren.Iets kruimige aardappelen

Wat zijn iets kruimige aardappelen?
Bintje bonk, Agria zijn iets kruimige rassen. Vraag het bij de groenteboer en de groentespecialist vertelt je welk type aardappel je het beste kunt gebruiken.

Aardappels schillen
Schil de aardappelen en haal de zwarte puntjes of slecht plekken er uit.Aardappel schillen voor friet

Hoe dik snij je friet?
Hou je van dikke, Vlaamse frieten of van dunne Franse frietjes? Je kunt er een meetlaat langsleggen en millimeters gaan afstrepen, maar snijd de patatten zo dik als jij lekker vindt.Patat snijden

Zorg wel dat de frieten allemaal ongeveer even dik zijn. Anders is straks na het frituren de ene patat al mooi goud bruin is gebakken, terwijl een dunner exemplaar aanbrandt.

Hoe dik patat snijden

Spoel de gesneden aardappelen af en dep ze droog.Aardappels afspoelen

Zet de frituurpan aan op 160 graden. Of giet een fles zonnebloemolie in een pan en meet met een bijvoorbeeld een vleesthermometer de temperatuur van de olie.

Je gaat nu eerst de patatten voorbakken, ongeveer 5 minuten op 160 graden.Patat voorbakken

Als je alle friet hebt voorgebakken, draai je de tempratuur op naar 180 graden.

Voorgebakken friet

Patat afbakken
Vervolgens ga je de patat afbakken. Dit duurt voor dunne frietjes zo’n 2 minuten en voor dikke patatten ongeveer 4 minuten. Maar kijk en proef vooral of de frieten goud bruin en knapperig zijn.Patat frituren

En zo maak je dus zelf friet. Natuurlijk heel lekker met zelfgemaakte mayonaise.

Huisgemaakte patat

Net zo lekker als in de snackbar?
Iedereen heeft een eigen smaak, gelukkig maar. Zelfgemaakte friet vind ik heerlijk. Maar er zijn genoeg snackbars, cafetaria’s en restaurants die ook heerlijke, huisgemaakte frieten serveren. Waar komt het dus op neer? Op vers. Verse frieten zijn het lekkerst.

Huisgemaakte friet

Airfryer
Je kunt tegenwoordig friet kopen in de supermarkt, die geschikt is voor de frituur en de Airfryer. Hoe kan dat? Omdat het voorbakken in de frituurpan gebeurt. De patatten hebben dan een laagje met olie om zich heen gekregen als ze worden ingevroren. Daarom is het meestal ook niet zo dat een snack uit de Airfyer gezonder is dan snacks die in de zonnebloemolie worden gebakken.
Kijk maar eens onderin je Airfyer als je die een tijdje hebt gebruikt en gaat schoonmaken. Dan ligt er een beetje laagje olie onderin.

Zelfgemaakte friet uit de Airfryer
Als je zelf patat maakt uit de Airfryer, moet je toch zonnebloemolie bij de hand hebben. Niet om in te frituren, maar om in te bakken. Dat klinkt misschien raar, maar zonder olie droogt friet uit in de hetelucht friteuse. Volg dezelfde stappen als hierboven, voor het maken van friet uit de frituurpan.

Voordat je gaat voorbakken, giet je wat zonnebloemolie bij de gesneden aardappels en zorg je dat de frieten helemaal rondom glanzen.

Verwarm de Airfryer op 160 graden. Bak de patatten 5 minuten voor.

Als ze allemaal zijn voorgebakken, gaat de Airfryer naar 200 graden. Bak de frieten in 10 minuten goudbruin en knapperig. Bak ongeveer 500 gram tegelijk. Oftewel, zorg dat je mandje niet helemaal propvol zit. Schud na 5 minuten de frieten om in het mandje.

Is het friet of patat?
Een mooie discussie die nooit zal stoppen. In België zijn het meestal frieten en in Nederland een patatje. Maar, ik reken ze allebei lekker goed. Want in sommige provincies in Nederland zegt men ook friet. In Amerika zeggen ze French fries. Klikt toch als friet.

Febo Speciaaltje zelf maken
Hoe maak je een Speciaaltje van de Febo? Het Speciaaltje is één van mijn favoriete snacks.
Ga naar recept
Speciaaltje Febo zelf maken recept