Wat drink je met bitterballen

Wat drink je met bitterballen?

Die vraag is niet te beantwoorden, dat moet u lekker zelf weten, al is het water, sinas, piña colada, koffie, thee of cola. Maar, ik zal een poging doen mijn voorkeuren weer te geven.
In de winter, als ik net van de ijsbaan stap, doe ik een moord voor een vers in de keuken gemaakte bitterbal en een bokbier van de tap.
Bokbier La ChouffeAls herfstblaadjes of sneeuwvlokken vallen en u bent net ontslagen uit het OLVG, stap dan op de hoek binnen en vraag naar een onvergetelijke IJbok van de tap en heerlijke bitterballen.Ijbok bier Bar BukowskiBen ik opgewarmd en rozig, zat van bier, dan geniet ik van mijn schaaltje bitterballen en een glas stevige rode wijn.
In de zomer, op een terras in Nederland, dan gaat er totaal niets boven een getapt Hollandse pils en een bord bitterballen met fijne mosterd.

Provence
In de Zuid-Franse Provence, waar ik liever ben dan waar ook ter wereld, slurp ik van lichte rosé en doe ik mij ontzettend te goed aan huisgemaakte bitterballen. Ik word daar zo gelukkig van. En, de bitterbal is een heerlijke afwisseling van al het fantastische Franse eten uit de zee en van het land.Provence bitterballen roséVenezuela
Bitterballen kunnen dus altijd en overal. Ik heb in Zuid-Amerika gewoond en maakte daar de Snack der Snacks ook al zelf. In de periode dat ik op Isla Margarita verbleef en de trotse mede-eigenaar was van Dance, Bar, Grill Tiffany’s werd het Caribische eiland overspoeld door Nederlandse toeristen.
Op de foto sta ik achter mijn eigen bar op Isla Margarita.

Michael Boerop Tiffany's Porlamar Isla Margarita VenezuelaDe vakantiegangers verbleven gemerkt door een armbandje op grote All-inclusive-parken, maar mochten bij tijd en wijle ook buiten de hekken rondlopen. En dan ga je als rechtgeaarde Hollander natuurlijk opzoek naar bitterballen.Achtertuin Tiffany'sOmdat het Hollandse goud niet te koop was op het eiland, ging ik huisgemaakte bitterballen draaien. En in de achtertuin van Tiffany’s was een prima plek voor een biertje en een bitterbal.

Caribisch
De Venezolaanse kok vond het maar rare ballen en gaf de moed snel op. Vanwege tropische temperaturen diende je de ragoût zeer snel te verwerken en daar lag het probleem. En dus draaide ik me rot aan de overheerlijke op een Caribisch eiland gemaakte bitterballen. Mooie tijd!
Het was flink doorwerken in de hete zon. Maar mij hoorde je niet klagen 🙂Tiffany's Porlamar Isla Margarita VenezuelaToen ik aan de Costa Brava werkte, onder andere in bar-eetcafé De Luifel in Calella, genoot ik van menig geïmporteerde bitterbal. De ene heerlijk, de ander soms beduidend minder. Maar, u heeft helaas niet altijd en overal de allerlekkerste bitterballen voorhanden.
Een van de ultieme momenten om een bitterbal te eten is in de kroeg, in de rust van een voetbalwedstrijd. Begeleid door heerlijke pils.

Voetbal, bier en bitterballen. Een onlosmakelijk met elkaar verbonden trio.Kolonel Michael Boerop Oranje volkslied Voetbal Bier Bitterballen

Proost!

Recept zelf bitterballen maken
Eenvoudige recept om zelf bitterballen te maken.
Ga naar recept
Zelf Bitterballen maken recept

Wat is borrelen?
Borrelen is een typisch Nederlandse term die verwijst naar het gezamenlijk genieten van drankjes en hapjes in een informele setting. Het is een sociale activiteit waar mensen samenkomen om te ontspannen, te praten en te genieten van elkaars gezelschap onder het genot van verschillende soorten drankjes, zoals bier, wijn, frisdrank of sterke drank.

Hapjes
Tijdens een borrel worden vaak kleine hapjes geserveerd, zoals bitterballen, kaasblokjes, nootjes, stukjes worst, olijven, chips of andere snacks. Het is gebruikelijk om bij een borrel zowel alcoholische als non-alcoholische dranken aan te bieden, zodat iedereen iets kan vinden wat hij of zij lekker vindt.

Cultuur
Borrelen is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en wordt vaak geassocieerd met gezelligheid, ontspanning en sociaal samenzijn. Het kan plaatsvinden op verschillende gelegenheden, zoals na het werk, tijdens feestjes, bijeenkomsten met vrienden of familie, of zelfs als onderdeel van bedrijfsbijeenkomsten om informeel contact te bevorderen. Bekend is de vrijdagmiddagborrel, ook wel de vrij-mi-bo.

Febo Speciaaltje zelf maken
Hoe maak je een Speciaaltje van de Febo? Het Speciaaltje is één van mijn favoriete snacks.
Ga naar recept
Speciaaltje Febo zelf maken recept