Zelf bitterballen maken

Nieuwe, verbeterde recepten en video’s. Rund, kalf en vegetarisch.

Lekker zelf bitterballen maken!

Op deze website lees je álles over de bitterbal. Natuurlijk ook hoe je de Snack der Snacks zelf kunt maken.
Met de ingrediënten, recepten en de bereiding van bitterballen.

De bitterbal is een zéér Hollandse versnapering, een snack bij een drankje. Onder een drankje verstaan de Nederlanders veelal een flinke sloot alcohol. Hieruit wordt duidelijk dat de bitterbal als tussendoortje het meest populair is in kroegen.

Bier stimuleert, naast vele andere gevoelens, zeker het “trek-gevoel. “Treck in eenen leckeren schneck,” zoals in het midden der lage landen reeds eeuwen terug gepleegd werd te zeggen.
Later, mag duidelijk zijn, is de engelse taal geïntegreerd met de Nederlandsche en verdween de originele “schneck” in “snack.” Wanneer we kijken naar wat de Dikke van Dale ons verteld over de bitterbal, vinden we diverse associërende woorden of ingrediënten die bij het betreffende onderdeel worden genoemd, waar we kort op ingaan.

Wellicht zullen enkele omschrijvingen u minder smaakvol in de mond vallen, ware het niet dat wij er u op moeten wijzen dat juist déze ingrediënten de bitterbal tot dé Nederlandse versnapering hebben gemaakt.

bit’terbal
-bit’terbal, m. (-llen), gebraden balletje van gekruide vleesragoùt, als versnapering bij de borrel gebruikt;
-ragoût, (fr) m. (-s), gerecht dat bestaat uit kleine stukjes gesneden vlees, gevogelte of vis met een pikante saus gestoofd;
-paneermeel, o., fijngestampte beschuit of gedroogd brood om mee te paneren;
-ei, o., (-eren, (gew.) -ers, 1. in het alg. en in biologische zin (ovum): vrouwelijke geslachtscel; waaruit (na bevruchting) in of buiten het moederlichaam of de plant een nieuw individu van dezelfde soort kan ontstaan;
-frituur-vet, o., vloeibaar vet om spijzen in te bakken.
-mos’terd, mos’taard, m., 1. (plantk.) naam van het plantengeslacht Sinapis uit de familie der kruisbloemigen;

Bitterballs Worldwide
Dutch meatball, croquette balls, small round fried meatball
>> Read all and watch video’s of the recipes