Kroket

Hoe maak je kroketten?

Op deze pagina leer je hoe je een heerlijke huisgemaakte kroket kunt maken.
Je vindt hier het recept en foto’s met de gebruiksaanwijzing en onderaan een video met de handleiding hoe je zelf kroketten kunt maken. Ben je vegetariër, of wil je eens wat anders proberen? Klik hier als je vegetarische kroketten wilt maken.

Rundvleeskroket

1 liter water
1 runderschenkel
2 mergpijpen
500 gram runderpoulet
50 gram winterwortel in stukken
50 gram ui, 50 gram prei
50 gram bladselderij. Stronken en
blaadjes
3 takjes verse peterselie
2 blaadjes laurier, 2 takjes verse tijm
1 takje verse rozemarijn
5 peperkorrels
1 kruidnagel, 1 stukje foelie
6 gram zout, 6 gram witte peperHoe maak je bitterballen en een kroket

Voor de ragoût en de vorming van de kroket

50 gram échte boter
60 gram bloem
400 ml zelfgetrokken bouillon
Het draadjesvlees
Snufjes zout, peper en nootmuskaat
3 eieren
150 gram fijne paneermeel
150 gram grove paneermeel
6 gram gelatineblaadjes. Optioneel. Om te binden. Maar, als je een goede salpicon maakt, de stevige ragout, het binnenste van de kroketten, stijft alles goed op en heb je geen gelatineblaadjes nodig. Gelatine is heel handig, vooral als je voor het eerst kroketten maakt.

Tussen de 8 en 10 kroketten
Onze huisgemaakte kroket of croquette weegt rond de 80 gram per stuk, oplopend tot maximaal 90 gram.
In totaal maken we ongeveer aan 500 á 600 gram ragoût.
Rol uw delicatesse zo’n 10 centimeter lang met een diameter van zo’n 3 centimeter. Maar, maak ze zo groot u wilt. Het totaal aantal grammen hangt een beetje af van de hoeveelheid vlees dat u tijdens het trekken van de bouillon aan poulet, schenkel of wat u ook lekker vindt aan de pan toevoegt. Bij de vegetarische ragoût kan het aantal
grammen meer of minder zijn, afhankelijk van de hoeveelheid fijne groenten die u toevoegt.

Bereiding van de huisgemaakte kroket

Pan
Snij de grote groenten in stukken en vul de pan met een liter water. Leg de vleeselementen in het water, deponeer daarop de groenten, kruiden en strooi het zout en de peper eroverheen. Even roeren en op een zacht vuurtje laten pruttelen.
Ik laat een klein gat, een kiertje, open tussen de deksel en de pan.
Laat het geheel minimaal drie uur en maximaal zes uur tot elkander komen. Na die runderbouillontrekperiode is de helft van het water verdampt. Ontstaat er schuim in de pan, neem die overbodige eiwitten weg met een lepel.Bitterballen zelf maken recept

Vetlaag
Na uren van pruttelen en trekken is de kookruimte gevuld met heerlijke aroma’s. Doof het vuur. Het kan zijn dat er een vetlaag ronddrijft. Die kun je laten dobberen, maar ik schep over het algemeen de substantie van de bovenzijde van de bouillon.Het bovenstaande gebeuren kan ook plaatsvinden na het zeven, als de bouillon is afgekoeld.Bitterballen zelf maken recept

Vissen
Probeer met een vork of schuimspaan zoveel mogelijk botten en vlees uit de pan te vissen. Dat kan ook na het zeefproces, maar daar vindt u straks ook nog wel verstekelingen.Neem een zeef en een schaal uit de keukenkast. De zeef dient niet al te ruime gaten te bevatten, anders glippen de peperkorrels erdoor. Voor sommige mensen komt het bijten op een peperkorrel in een kroket als een grote verrassing. Dat vertrokken gezicht van het slachtoffer is dan wel weer leuk…

Draadjesrundvleesuitelkaartrekproces
Laat de bouillon afkoelen. Mocht u er dan nog vet af willen scheppen, dan gaat dat wat eenvoudiger. Vis het overige vlees tussen de groenten uit en leg het bij de rest. De groenten gebruiken we niet, maar het is kruidig en lekker om te van te snoepen. Het draadjesrundvleesuitelkaartrekproces (3x woordwaarde) vergt handigheid en geduld. Het hangt er ook van af hoe fijn u de draadjes wilt hebben. Ik gebruik twee vorken, maar met een keukenmes komt u ook een heel eind.

Ragoûreren
Bereid u voor op het maken van het heilige der heilige, de ragoût. Met het meesterlijke binnenwerk staat of valt uw Snack der Snacks.

Gelatine (optioneel dus. Zie Ingrediënten)
Leg de 6 gram gelatineblaadjes in koud water.Gelatine ragoutRoux
Snij 60 gram van de lekkerste boter af. Smelt de boter, laat het een ietsie bietsie bruin worden. De gezeefde bloem in één keer aan de boter toevoegen.
De bloem 3 minuten garen, roeren tot een prachtige roux ontstaat.
De rundvleesbouillon in één plonsje toevoegen. Geduld, onder licht roeren wordt het echt de basisragoût. Voeg vervolgens al de gedrade vleesjes toe aan de ragoût.Roux makenProef! Voeg zout, nootmuskaat, peper toe, zo weinig/veel u wilt
Nu komt het aan op uw smaak. Voeg kruiden en specerijen toe zodat uw zintuigen positief worden geprikkeld. Omdat tijdens het opstijven van de ragoût en gedurende het frituurproces de aromatische kracht iets afneemt, is het raadzaam de smaak van de ragoût wat sterker te maken. We voegen zout, peper en nootmuskaat toe. Ook een likje worcestersaus is niet verkeerd, maar hoeft niet.Rundvleesragout receptGelatine
Doof het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit boven de bak met water of de gootsteen en roer deze door de ragoût.Gelatineblaadjes bitterballenKoelkast
De ragoût moet gaan opstijven. Giet de ragoût in een liefst wat platte, brede bak, bijvoorbeeld van de Chinees. Plaats de bak in de koelkast, het liefst een hele nacht, want dan stijft de ragoût lekker op.Ragoût makenDe vorming, het mooie proces van de vorming van de kroket
Kies uw eigen paneermeel, U kunt deze ook zelf maken. U kunt de eieren loskloppen met eiwit en eigeel, of alleen met het eiwit. U kunt de ragoûtbal eerst rollen door fijne paneermeel of eerst door bloem.PaneermeelEen mooie worst van prachtig glanzende ragoût
Vorm met souplesse en volledige zelfbeheersing met uw soepele vingers een ragoûtworst in de vorm van een lekker kroketje.

Rol de ragoutworst als eerste door de paneermeel
We beginnen met wederom een zeer essentieel onderdeel van het maken van uw eigen kroket. Zorg er voor dat uw kroket heel goed gepaneerd is, volledig omsloten. Indien uw kroket niet goed afgesloten is, zal tijdens het frituren de ragoût het krokante omhulsel verlaten en uw frituurpan in zwemmen. Rol de ragoûtworst door de fijne paneermeel.

Zelf kroketten makenDompel de ragoûtbalworst onder in het geklopte ei
Na de eerste paneerlaag met of fijn paneermeel of bloem, dompelen we het balletje onder in een bad van eiwit. Dit kan ook een bakje gevuld met geklopte volledige eieren zijn. Met een volledig ei is de korst net iets steviger. Met alleen eiwit wat lichter. Maar probeer het verschil maar eens te proeven.

Mag het een grammetje meer zijn? Tuurlijk! Vele grammetjes zelfs
We zijn toe aan de derde laag. Vaak wordt het balletje dan door grovere paneermeel gerold.Zorg dat uw kroket helemaal is afgesloten, rondom is gepaneerd.
De laatste fase, de derde laag. Goed afsluiten, uw kroketten.
En klaar is-ie dan, uw eigen huisgemaakte kroket. Het ideale gewicht is zoals in het echte leven voor iedereen anders. Als richtgewicht geven wij 80 gram tot maximaal 90 gram. Keuren wij een kroket met een gram overgewicht dan af? Bent u gek! We moeten het wel heel bont maken, willen we überhaupt ooit een huisgemaakte kroket tegenkomen, die niet door de ballotagecommissie komt.Hoe maak je krokettenKijk, zo gaat ie lekker. Hou vol!
Het vormen, draaien en rollen vergt enige tijd, maar met geduld, liefde en passie zult u zien dat uw diepvriesgeschikte bak zich gestaag vult met heerlijke kroketten. Klaar met vormen, dan, deksel erop en de vriezer in. Of, nog een uurtje laten opstijven in de koelkast en dan frituren.

Frituren

Bevroren kroketten; 5 minuten op 175 graden.
Ontdooide kroketten; 3 minuten op 180 graden

Uw rundvleesdraadjeskroket is klaar
Hieronder alvast een voorproefje van onze huisgemaakte rundvleesdraadjeskroket, met een buitenste paneerlaag van geroosterd witbrood.Croquette

Bekijk nu de video om de gehele bereiding, de vorming en het frituren van uw huisgemaakte rundvleesdraadjeskroket te bekijken.

VIDEO Zelf Rundvleeskroketten maken


Werkt de video niet? Klik hier

Glutenvrije kroketten

Het is eenvoudig om met onze recepten kroketten zonder gluten te maken. U dient er alleen op te letten dat u glutenvrije tarwebloem en glutenvrije paneermeel gebruikt. Alle overige ingrediënten kunt u vrijelijk toevoegen aan uw huisgemaakte, kroket, helemaal glutenvrij.

Veganistische kroketten

Na dit heerlijke recept voor de vegetarische kroket is de volgende stap: Veganistische kroketten. Helemaal vega dus, 100% plantaardig, dus zonder de melk uit de boter en het ei voor de paneerlaag.