Visragout

Huisgemaakte visragout

Een heerlijke ragout gevuld met vis. De visragout staat vaak op het menu, tijdens het kerstdiner, bijvoorbeeld in een pasteitje.

Zuidoost
Voor deze viskroketten gebruiken we bakkeljauw, gezouten en gedroogde kabeljauw. Ik koop mijn bakkeljauw in het gezelligste stadsdeel van onze hoofdstad, Amsterdam-Zuidoost. Op de markt op het Anton de Komplein of in de altijd gezellige en levendige Shopperhal in de Amsterdams Poort.

Type vis
Voor deze visragout gebruiken we bakkeljauw, gezouten en gedroogde kabeljauw. Maar je kunt ook koolvisfilet, pangasius of tilapia toevoegen en heerlijke garnalen. Dit recept is de basis voor een visragout.BakkeljauwWelke vis?
Gedroogde kabeljauw dus. Maar je kunt ook koolvisfilet, pangasius of tilapia toevoegen en heerlijke garnalen. Dit recept is de basis voor een visragout, waar we ragout met vis van maken.Ingredienten bakeljauwIngrediënten visragout
400 gram bakkeljauw
400 ml. water,
60 gram bloem
50 gram roomboter
2 tomaten
2 eetlepels tomatenpuree
1 ui
1 teen knoflook
1 theelepel witte peper
1 Eetlepel gehakte selderij
1 theelepel citroensap
5 eetlepels zonnebloemolie

Recept visragout
Dit is een vernieuwd, verbeterd recept, met minder boter en zonder gelatine. Iets afwijkend dus dan ons recept in de video.
Bakkeljauw is al heel zout, want gepekeld en dus lang te bewaren. Daarom hoef je aan de ragout eigenlijk ook geen zout toe te voegen.
Zet een flinke pan met water op het vuur en laat het water koken. Zet het vuur laag, voeg de bakkeljauw toe en laat de vis 10 minuten zachtjes koken.
Giet de vis na 10 minuten af.BakeljauwFruiten
Zet een braadpan of wok op het vuur en voeg 5 eetlepels zonnebloemolie toe.
Hak de ui fijn en fruit tot ze glazig zijn in de pan. Pers de knoflookteen door de knoflookpers boven de pan en fruit ook mee. De ui en knoflook nog even roerbakken, maar niet donker laten worden.
Snij de tomaten in blokjes. Voeg de tomaten toe aan de ui en de knoflook en nog even roerbakken.
Doe er 2 eetlepels tomatenpuree bij. En weer even roerbakken.

Vis
Tijd om de vis toe te voegen. Maak de vis in de pan klein met bijvoorbeeld een pollepel. Roer de vis door de tomatenpuree.
Hak de selderij fijn, en als je geen verse selderij hebt gebruik je gedroogde, en voeg toe aan de vis.Bakeljauw makenMadame-jeanette
Hou je van lekker scherp? Hak dan 1 of 2 madame-jeanette pepers, de hete en Surinaamse chilipeper fijn en voeg toe. Madame-jeanette pepers zijn echt heet, dus alleen toevoegen als je er van houdt. En voorlopig niet in je ogen wrijven 🙂
Proef alvast en voeg eventueel zout en peper toe. Het gaat om jouw smaak.
Je hebt nu bakkeljauw. Heerlijk op een Surinaams puntje, met Surinaams zuurgoed.

Roux
We gaan verder met de visragout.
Zet een pan op het vuur en smelt 50 gram roomboter.
Voeg 60 gram bloem toe aan de gesmolten boter.
Bak de bloem in 3 minuten gaar tot een mooie roux.

Visragout
Voeg de 400 ml. water toe. Je kunt ook 400 ml. visbouillon gebruiken, als je ongezouten vis gebruikt.
Rustig roeren tot de basisragout ontstaat. Voeg de vis toe aan de ragout.
Je kunt ook nog een hand garnalen toevoegen, bijvoorbeeld Hollandse garnalen. Maar hoeft natuurlijk niet!Visragout

Je heerlijke huisgemaakte visragout is klaar.

Als je ons recept volgt kom je ook uit bij lekkere, zelfgemaakte bakkeljauw, voor een broodje bakkeljauw met Surinaams goed. Wereldberoemd in Suriname, maar ook steeds bekender in Nederland.

Video: Recept visragout zelf maken

>> Bekijk video op YouTube